top of page
  • Foto van schrijverKaren Rensma

Interview: "de fotograaf achter afscheidsfotografen.nl"

Een paar maanden geleden kreeg ik de gelegenheid om een interview te geven met/aan DuPho Afscheidsfotografen met mijn persoonlijke verhaal over afscheidsfotografie. Het is een heel mooi document geworden al zeg ik het zelf ;-) en wat ik daarom graag met jullie deel.

Hoe ben je begonnen met afscheidsfotografie en wat inspireerde je om deze carrière te kiezen? Doordat ik boventallig werd binnen mijn vorige werk kreeg ik de kans om mijn fotografie hobby naar een hoger plan te tillen door een opleiding te gaan volgen bij de fotovakschool in Utrecht. Al in het eerste jaar kreeg ik vanuit mijn netwerk zoveel opdrachten dat ik geen tijd meer had voor school en gestopt ben. Ik fotografeerde regelmatig bruiloften en grote events en maakte hierdoor de nodige vlieguren. De inspiratie en kennis die ik mistte haalde ik van internet, Youtube filmpjes heb ik honderden uren gekeken, en kijk ik nog steeds. Afscheidsfotografie kwam pas later ‘per toeval’ op mijn pad.

Wat kan je je zelf nog herinneren over de allereerste keer en hoe dat was (en wanneer) Een oud-collega belde mij 7 jaar geleden op tussen Kerst en Oud Nieuw, haar zoon was overleden na een eenzijdig ongeval, hij was onderweg in de auto onwel geworden. Zij vroeg mij of ik het afscheid wilde fotograferen. Ik fotografeerde destijds voornamelijk portretten, bruiloften en events maar natuurlijk zei ik ja tegen haar verzoek. Het was een van de meest indrukwekkende afscheidsdiensten die ik ooit heb meegemaakt. Na afloop zat ik huilend in mijn auto en zei tegen mijzelf ‘dit was mooi maar nooit meer’. Alle indrukken waren zo overweldigend geweest. De dankbaarheid achteraf gaf mij uiteindelijk de moed om de afscheidsfotografie serieus verder op te pakken.

Hoe bereid je je voor als fotograaf en wat zijn de overwegingen die je maakt Wanneer er een aanvraag binnen komt, meestal rechtsreeks via de uitvaartondernemer, hoor ik van hen wat de aanvraag inhoudt, check ik de agenda en vraag ik om het draaiboek. Ik zoek alles uit voor wat betreft de locatie, zoek foto’s op internet, hoe is het licht, hoe ziet de omgeving er uit, waar kan ik parkeren en zijn er mooie fotospots. Ook de buienradar wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De benodigde foto apparatuur bereid ik een dag van tevoren voor. Voldoende SD kaartjes en batterijen zijn mijn nummer 1 prioriteit, reserve camera’s worden net zo goed gecheckt.

Welke soorten foto’s maak je en hoe selecteer je de beste momenten Het ‘verhaal’ van het afscheid moet van mij wel een ‘kop en een staart’ hebben, maar het blijft natuurlijk maatwerk. Vaak krijg je wensen van de familie, bijvoorbeeld de vraag om alle mensen aan het graf te fotograferen omdat de echtgenote de collega’s van haar overleden man niet echt kende en zo wel een beeld heeft wie er allemaal bij het afscheid waren. Ik probeer ook echt naar die kleine, intieme, momentjes te zoeken tijdens de dag, maar zeg ook heel eerlijk dat ik soms thuis pas die ‘lucky shot’ ontdek.

Wat zijn enkel uitdagende aspecten en hoe ga je ermee om? Uitdagende aspecten voor mijzelf categoriseer ik bij voorkeur in twee soorten, aan de ene kant de uitdagingen die ik tegenkom tijdens de afscheidsfotografie zelf en aan de ander kant de ‘commerciële’ aspecten rondom de het bijvoorbeeld verkrijgen van nieuwe opdrachten. Ik ben van huis uit gewend om oplossingsgericht en creatief te denken en handelen dat is (bijna altijd) toepasbaar tijdens een uitvaart of herdenking. Het aantrekken van en wachten op nieuwe opdrachten in een wat rustigere periode blijf ik een uitdaging vinden. Het is een ontzettend drukke tijd voor de uitvaartzorg en ‘even een kop koffie drinken’ zit er niet altijd direct in. Gelukkig zorgt het ‘Universum’ er altijd weer voor dat er vanuit de bedrijfsfotografie dan een andere foto opdracht op mijn pad komt.

Wat zijn de meest gedenkwaardige momenten die je hebt vastgelegd en waarom. Een aantal jaar geleden fotografeerde ik een traditionele Surinaamse begrafenis met vrouwelijke dansende dragers en een bazuinorkest. De weduwe droeg een galajurk en danste met de dragers minutenlang om de kist van haar overleden man voor de ingang van het crematorium. De kist werd dansend naar binnen gedragen en de band speelde er achteraan. Het afscheid werd echt gevierd door alle familieleden. Ook mocht ik een speciale uitvaart van een 16 jarige overleden jongen vastleggen waarbij hij had aangegeven dat zijn afscheid een feest moest worden. Er werd met een speciale Amerikaanse rouwbus vol ballonnen naar zijn school gereden waar zijn hele klas een erehaag had gevormd, bellenblazend en met rode clownsneuzen. Er werd gezongen en gedanst op het speelplein, en er werden kadootjes overhandigd aan zijn familie. Ik vind het zo mooi dat nabestaanden steeds vaker kiezen voor een bijzondere uitvaart.


Hoe geloof je dat afscheidsfotografie kan bijdragen aan het rouwproces van nabestaanden en welke feedback heb je ontvangen van klanten over de impact van jouw werk? Wanneer ik vanuit eigen ervaring spreek, ik heb jong mijn moeder verloren en destijds bestond er geen afscheidsfotografie, mis ik de foto’s enorm. Hele flarden van het afscheid van mijn moeder herinner ik mij niet meer, geen idee wie er allemaal op haar uitvaart zijn geweest. Haar afscheid was en is zo’n belangrijk keerpunt in mijn leven geweest. Zo jammer. De feedback die ik krijg van mijn klanten gaat veelal over de persoonlijke touch, de weergave van het afscheid, de ‘verrassing’ foto’s die ze niet hadden verwacht en mijn ‘onzichtbare aanwezigheid’.


Hoe kan de technologie en het digitale tijdperk van invloed zijn op afscheidsfotografie? En hoe denk je dat dit de toekomst van het vak zal beïnvloeden? Door de nieuwe en stille systeemcamera’s van tegenwoordig denk ik dat we alleen maar nog professioneler ons werk kunnen doen. De software programma’s als Lightroom en Photoshop verbeteren zich ook steeds sneller op het gebied van AI. Wanneer ik nu mijn foto’s edit, specifiek die met veel ruis, krijg ik deze nu zoveel beter nabewerkt dan een jaar geleden. De toekomst zal uitwijzen wat AI-tools als Midjourney en Dal-e voor ons fotografen gaan betekenen. Ik houd het in ieder geval met zeer veel interesse in de gaten.


Wanneer mensen overwegen om afscheidsfotografie te gebruiken zou ik ze willen voorstellen om mijn Afscheidsfotografie Lookbook via hun uitvaartondernemer in te kijken, ‘plaatjes zeggen meer dan praatjes’ is mijn motto. Wanneer er mensen zijn die interesse hebben om afscheidsfotograaf te worden, kom vooral een keer praten en/of kennismaken maken met een fotograaf van Afscheidsfotografen.nl .23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page