top of page
  • Foto van schrijverKaren Rensma

Wanneer noem je jezelf een professioneel fotograaf?

Op 01 februari 2023 kreeg ik een tijdslijn herinnering van Facebook. Ik zag een vrolijke foto met het bericht dat ik mijn 4-jarig bestaan als professioneel fotograaf vierde. Dat was in 2020. Ik rekende snel na, holy moly dat betekent dat ik alweer 7 jaar 'in het vak zit'!


Eigen fotobusiness bij KvK inschrijven, waar begin je aan?

In 2016 begon het allemaal met de inschrijving bij de KvK in Utrecht als fotograaf. Maandenlang gesleuteld aan mijn businessplan voor fotografie, vol vertrouwen meldde ik mij aan. Ik rekende na het intakegesprek 50 euro af aan de balie en was directeur eigenaar van Karen Rensma Photography! Vervolgens pakte ik alle foto opdrachten aan. Ik volgde nog een fotografie opleiding bij de Foto vakschool in Utrecht maar stopte al binnen een jaar. Blijkbaar had ik met mijn type fotografie, events, bruiloften en veelal zakelijke- en kinderportretten én mijn netwerk de juiste combinatie voor voldoende fotobusiness. Ik was er gewoon fulltime mee bezig en had zelfs een eigen studio. The sky was the limit!


De fotobusiness op de schop

Corona zette ons in 2020 abrupt met beide beentjes op de grond. Ruim 2 jaar lang was er voor de fotograaf bijna niets mogelijk, zaten we in lockdowns en kwam de hele cultuursector tot stilstand. Er werden creatieve oplossingen bedacht. Familie fotosessies voor de ramen of voordeur van het huis. En zelfs zakelijke profielfoto's via het scherm van de PC. Het waren pittige tijden maar gaf ook voldoende tijd voor zelfreflectie.


Fotograaf zijn is een vak

Ik kwam er achter dat, zolang de trein rijdt, je in een bepaalde flow zit die ervoor zorgt dat de manifestatie van foto opdrachten als vanzelf naar je toekomt, 'de wet van aantrekking' in zijn beste vorm. Toen Corona deze trein tot stilstand had gebracht en we na ruim 2 jaar een fluitsignaal kregen dat we weer konden vertrekken voelde het voor mij weer als dag 1. Ik ben een doener, een 24/7 beelddenker, creatieve oplosser voor anderen maar opnieuw naar mijn eigen foto business kijken en nadenken over een aanpassing van strategie of een andere koers varen? Maar de cijfers liegen niet. Werk aan de winkel dus, letterlijk!


De 'Seven Year Itch'!

Nu 7 jaar verder in de fotobusiness durf ik met alle 1000-den vlieguren die ik inmiddels als fotograaf gemaakt heb, mijzelf een professioneel fotograaf te noemen. De focus is onderweg wel verschoven. En eigenlijk precies op tijd. Ik was een beetje klaar met het 'hollen en stilstaan' leven, het vreselijke perfectionisme wat mij onzeker maakte. Versterkt wanneer ik met lastige klanten moest werken, ook al waren deze op 1 hand te tellen. Ik was zelfs alweer aan het solliciteren naar een 9-5 baan, heerlijk leek mij dat! Maar ik had eigenlijk gewoon die professionele bevestiging nodig.


Afscheidsfotografie als 'nieuw begin'

Via mijn lidmaatschap bij DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen kwam ik terecht bij het platform van Afscheidsfotografen.nl , sinds een paar jaar een onderdeel van DuPho. Om je hierbij aan te sluiten krijg je wel een knappe waslijst aan criteria waar je aan moet voldoen. Ik besloot om de 'alles of niets' knop in te drukken en heb mijzelf aangemeld. Half januari kreeg ik het verlossende bericht, de beoordelingscommissie was positief over mijn afscheidsfoto's en ik werd toegelaten tot het collectief van afscheidsfotografen. Afgelopen maandag had ik de eerste landelijke bijeenkomst, online weliswaar, waarbij ik met de andere afscheidsfotografen over elkaars ervaringen heb gesproken. Wat een verademing om met gelijkgestemden jouw verhaal én foto's te kunnen delen. Geen betere start van het nieuwe jaar, als professioneel (afscheids)fotograaf. Hiep Hiep Hoera 7 jaar!


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page